Hoe kies je het perfecte tennisracket? Complete hulpgids

Welk tennisracket past bij mij? Featured image

Ben je op zoek naar het perfecte tennisracket maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, je bent niet de enige. Het kiezen van het juiste tennisracket is niet makkelijk. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben zoals je speelniveau, het gewicht van het racket, de gripmaat, je speelstijl, en zelfs de snaren. Daarom hebben wij deze uitgebreide hulpgids samengesteld om je te helpen het tennisracket te vinden die het beste bij jouw past.

Bepaal je speelniveau

Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor type speler je bent. Zo kan je gericht een tennisracket uitzoeken die het beste past bij jouw speelniveau. Grofweg worden tennisspelers in drie groepen verdeeld.

Beginnende tennisser
Je bent een beginnende tennisser en je speelt op recreatief niveau, je speelt niet meer dan 1 keer in de week, je hebt weinig of geen ervaring en je speelsterkte is tussen de 7 en 9. Vaak zijn voor dit type spelers lichte rackets een goede keuze.

Beginner tennisrackets bekijken

Gemiddelde allround tennisser
Je bent een gemiddelde tennisser en je speelt op recreatief niveau, je speelt vaak meer dan 1 keer in de week en je speelt af en toe wedstrijden, je speelsterkte is tussen de 3 en 7.
Deze type spelers zijn vaak opzoek naar een tennisracket met een gemiddeld gewicht en een combinatie van kracht en controle.

All round tennisrackets

Gevorderde tennisser
Je bent actief op hoog niveau en speelt meermaals in de week en je speelsterkte is tussen de 1 en 3. Deze spelers eisen de hoogste kwaliteiten van hun tennisracket. Voor dit type speler is een zwaarder racket met een relatief kleine bladvorm perfect.

Gevorderde tennisrackets

 

Welke gewicht tennisracket?

Het gewicht van een tennisracket is één van de eerste aspecten om naar te kijken wanneer je een tennisracket wil aanschaffen. Het gewicht van een tennisracket wordt in het algemeen verdeeld in 3 gewichtsklassen.

Lichtgewicht tennisrackets (minder dan 270 gram)
Lichte rackets zijn doorgaans het meest geschikt voor beginners, junioren en spelers met een wat lagere fysieke kracht. Lichtgewicht tennisrackets zijn makkelijker te hanteren en te manoeuvreren, dit is ideaal om je te helpen je techniek en tennisslagen te ontwikkelen.

Your image

Lichtgewicht tennisrackets

Voor beginners en junioren

Lichte rackets bekijken

Middengewicht tennisrackets (tussen de 270 en 300 gram)
Dit type tennisrackets biedt een balans tussen kracht en controle. Hierdoor zijn ze perfect voor de tennisser die de basistechniek en slagen onder controle heeft. De middengewicht rackets bieden voldoende gewicht om de tennisbal met kracht te slaan, terwijl het racket nog steeds goed te hanteren valt.

Your image

Allround tennisrackets

Voor gemiddelde en ervaren tennissers

Middengewicht rackets bekijken

Zwaargewicht tennisrackets (meer dan 300 gram)
Tennisrackets boven de 300 gram zijn vaak de keuze voor gevorderde en professionele spelers. Hoewel deze rackets meer kracht en fysiek vermogen vereisen om te gebruiken, bieden deze rackets wel meer kracht en stabiliteit. Hierdoor veroorzaakt het tennisracket minder trillingen en kan de bal harder en beter worden geslagen.

Your image

Zwaargewicht tennisrackets

Voor gevorderde en professionele spelers

Zwaargewicht rackets bekijken

Welke maat grip voor je tennisracket?

Het kiezen van de juiste tennisracket grip is belangrijk om zo comfortabel en effectief mogelijk te kunnen tennissen. Er zijn 5 gripmaten voor volwassenen en twee voor junioren. De gripmaten worden als volgt aangeduid: L00, L0, L1, L2, L3, L4 en L5. Hierbij zijn de maten L00 en L0 junior maten.

Om de juiste gripmaat van je tennisracket te vinden, meet je de lengte tussen de ringvinger en de tweede handlijn van je slaghand. Deze lengte in millimeters komt overeen met de beschikbare gripmaten. Bij twijfel, kies de kleinere gripmaat.

Bekijk hieronder welke gripmaat bij jouw past:

Gripmaat Lengte in mm
L00 <100 mm
L0 100 t/m 102 mm
L1 103 t/m 105 mm
L2 106 t/m 108 mm
L3 109 t/m 111 mm
L4 112 t/m 114 mm
L5 115 t/m 117 mm

Meer over tennisracket grips weten? Zoals wat een overgrip en basisgrip is? Klik dan hier.

Welk snarenpatroon kiezen?

Over het algemeen zijn er twee belangrijke soorten snaarpatronen: open en dicht.

Open snarenpatroon (meestal 16×19)
Dit betekent dat er minder snaren op het racket zijn, wat ruimte biedt voor meer balbeweging en spin potentieel. Rackets met een open snarenpatroon kunnen de bal meer topspin en snelheid geven, omdat de bal meer contact maakt met de snaren. Maar rackets met dit snaarpatroon hebben vaak een kortere levensduur omdat de snaren sneller slijten vanwege de grotere ruimte tussen de snaren.

Dicht snarenpatroon (meestal 18×20)
Met meer snaren op het racket, hebben deze rackets minder ruimte tussen de snaren, wat resulteert in minder spin maar meer controle. Rackets met een dicht snaarpatroon gaan meestal langer mee dan die met een open snaarpatroon omdat de snaren minder snel slijten. Ze zijn ideaal voor spelers die nauwkeurigheid en controle in hun spel willen.

Er zijn ook rackets met andere snaarpatronen, zoals 16×20 of 16×18, maar deze zijn minder gebruikelijk. Welk snaarpatroon je kiest, hangt voornamelijk af van je speelstijl. Als je graag met veel spin speelt, kan een open snarenpatroon geschikt zijn. Als je de voorkeur geeft aan precisie en duurzaamheid, kan een dicht snaarpatroon de betere keuze zijn. Het is altijd goed om rackets met verschillende snaarpatronen uit te proberen om te zien wat het beste bij je speelstijl past.

Alle tennisrackets bekijken

Over ons featured image foto voor de sitebar

Welkom bij BesteRackets.nl! Hier ben je aan het juiste adres voor alles wat met racketsporten te maken heeft. Of je nu op zoek bent naar het perfecte racket, de beste uitrusting of handige tips wilt voor je spel, wij hebben alle informatie die je nodig hebt.

Duik in onze uitgebreide blogs en gidsen en til jouw racketsportervaring naar een hoger niveau. Maak van jouw spel een unieke ervaring met BesteRackets.nl! Lees meer over ons.

SportSport