Alles wat je moet weten over de spelregels van tennis

Deze blog gaat over de spelregels van tennis

Ben je een beginner of gewoon nieuwsgierig naar de spelregels van tennis? Inzicht in de tennisregels is cruciaal voor spelers om hun vaardigheden te verbeteren en competitief te spelen. Dit artikel biedt een uitgebreide handleiding voor de belangrijkste spelregels van tennis.

 

De spelregels van tennis in het kort:

 • Puntentelling: sets en games, 0-15-30-40, deuce en voordeel
 • Set winnen: eerste zes games, voorsprong van ten minste twee games
 • Wedstrijd winnen: eerste twee of drie sets (afhankelijk van het toernooi)
 • Tiebreak: winnaar bij 7 punten, voorsprong van ten minste twee punten
 • Service: serveren van achter de baseline, diagonaal, twee kansen
 • Let service: service raakt net maar landt in servicevak, overdoen zonder puntverlies
 • Bal in/uit: binnen de lijnen is in, buiten de lijnen is uit, op de lijn is in
 • Dubbelspel: zelfde regels als enkelspel, extra regels voor team van twee spelers

Uitgebreidere informatie over de spelregels van tennis vind je verder in de blog, lees gauw verder!

De puntentelling regels

 • Een wedstrijd bestaat uit sets en games.
 • Een set bestaat uit games. 
 • Iedere game bestaat uit de punten: 0, 15, 30 en 40
 • Een game begint met de service van een speler en eindigt wanneer een speler vier punten scoort en ten minste twee punten voorsprong heeft op de tegenstander. Als het 40-40 staat, heet dat “deuce” en moet een speler twee punten op rij scoren om de game te winnen. Als de ene speler deuce maakt en dan het volgende punt wint, noemt men dat “voordeel” en als de speler nog een punt wint, wint hij de game.
 • Een set wordt gewonnen door de speler die als eerste zes games wint, met een voorsprong van ten minste twee games. Als de stand 5-5 is, wordt er doorgespeeld tot één speler een voorsprong heeft van twee games.
 • Een wedstrijd wordt gewonnen door de speler die als eerste twee sets wint, of in sommige gevallen, drie sets in het geval van Grand Slam-toernooien.
 • Een “tiebreak” wordt gebruikt om de winnaar van een set te bepalen wanneer de stand 6-6 is. In een tiebreak spelen de spelers om beurten punten en de winnaar is degene die als eerste zeven punten scoort, met een voorsprong van ten minste twee punten. Een tiebreak kan eindigen in een score van 7-6 of 8-6.

 

Service spelregels

De serverende speler moet achter de baseline (de achterste lijn van de tennisbaan) staan en de bal bovenhands of onderhands over het net slaan en in het servicevak van de tegenstander laten landen. Je serveert diagonaal en begint altijd rechts van het tennisveld.

De serverende speler heeft twee kansen om de bal in het vak te slaan. Als de eerste service mislukt, heeft de speler nog een tweede kans. Als de tweede service ook mislukt, wint de tegenstander het punt.

 

Let service spelregels

Een let service in tennis is een service die het net raakt maar nog steeds in het servicevak terechtkomt. Als dit gebeurt, wordt de serveerder de kans gegeven om de service over te doen zonder dat het punt telt.

Let op: Dit geldt alleen wanneer de service bal in het servicevak terecht komt, gaat de tennisbal na het raken van het net uit? Dan krijgt de serverende speler geen let serve, maar moet de serverende speler beginnen aan een 2de serve.

 

Bal in/uit spelregels

De regels voor in/uit bepalen of de bal binnen de lijnen van de baan is geland of niet. Als de bal binnen de lijnen landt, is deze in. Als de bal buiten de lijnen landt, is deze uit. Als de bal op de lijn landt, wordt deze beschouwd als in.

Als er twijfel is, kan een scheidsrechter of lijnrechter beslissen of de bal in of uit is. Wanneer er geen scheidsrechter is kan je dit met je tegenstander bepalen en eventueel het punt over spelen.

 

Spelregels tennis dubbelspel

De spelregels voor tennis dubbelspel zijn in principe hetzelfde als die voor enkelspel, maar er zijn enkele extra regels die van toepassing zijn bij het spelen in een team van twee spelers zo mogen de tramrails gebruikt worden om in te slaan.

Ook kies je samen met je partner aan welke kant van de tennisbaan je staat wanneer je een service gaat ontvangen. Deze positie moet je vasthouden gedurende de hele set. Bij het begin van de volgende set mag je ervoor kiezen om te wisselen.

 

Veelgestelde vragen

Hoeveel sets moet je winnen om een tenniswedstrijd te winnen?

Je wint een tenniswedstrijd door 2 of 3 sets te winnen, dit is afhankelijk van het toernooi dat je speelt. Bij Grand Slam toernooien spelen de mannen door tot 3 gewonnen sets, vrouwen tennis gaat nooit verder dan 2 gewonnen sets.

Hoe lang duurt een gemiddelde tennis set?

Een tennis set duurt gemiddeld 45 minuten tot een uur en kan variëren door factoren zoals de snelheid van de spelers, de lengte van rally’s en pauzes tussen games.

Waarom worden de punten in tennis geteld als 15, 30, 40?

Het is niet helemaal duidelijk waarom de punten in tennis worden geteld als 15, 30 en 40,. Er wordt gesuggereerd dat de telling afkomstig is van een klokkijker, waarbij de wijzer op 15, 30 en 45 minuten werd gezet om de tijd bij te houden. Later zou de 45 zijn afgerond naar 40 om de telling eenvoudiger te maken.

 

Conclusie

Deze blog biedt een uitgebreide handleiding voor de belangrijkste spelregels van tennis, geschikt voor zowel beginners als nieuwsgierige lezers.

Het artikel behandelt de puntentelling, service, let service, bal in/uit-regels en de spelregels voor dubbelspel. Daarnaast beantwoordt het enkele veelgestelde vragen over de duur van een set, het aantal sets om een wedstrijd te winnen en de oorsprong van de puntentelling.

Het begrijpen van deze regels is cruciaal voor spelers om hun vaardigheden te verbeteren en competitief te spelen.

Over ons featured image foto voor de sitebar

Welkom bij BesteRackets.nl! Hier ben je aan het juiste adres voor alles wat met racketsporten te maken heeft. Of je nu op zoek bent naar het perfecte racket, de beste uitrusting of handige tips wilt voor je spel, wij hebben alle informatie die je nodig hebt.

Duik in onze uitgebreide blogs en gidsen en til jouw racketsportervaring naar een hoger niveau. Maak van jouw spel een unieke ervaring met BesteRackets.nl! Lees meer over ons.

SportSport