Spelregels padel: De ultieme handleiding

De featured image voor de blog over de spelregels van padel

In dit artikel leggen we de spelregels van padel uit. Padel lijkt veel op tennis, omdat het een racketsport is waarbij dubbelspel wordt gespeeld en de puntentelling vergelijkbaar is. Echter zijn er een aantal regels die afwijken. In dit artikel lees je alles over de spelregels van padel.

 

Belangrijke padel regels in het kort:

 • Een padel wedstrijd is verdeeld in sets en games. Het eerste team dat zes games pakt, wint een set. Je wint het spel door als eerste team 2 sets te winnen. 
 • Het puntensysteem van padel is vergelijkbaar met dat van tennis. Een game bestaat uit “0”, “15”, “30”, “40” en “game”. Bij 40-40 wordt het “deuce” genoemd en moet een team twee punten achter elkaar scoren om een game te winnen.
 • Een game kan ook worden beslist middels een Golden Point. Dit punt is beslissend voor de winnaar van de game als de score in de game 40-40 ofwel deuce is.
 • Als beide teams 6 games hebben gewonnen, wordt er een tiebreak gespeeld om de set te beslissen.
 • Een tiebreak is een korte reeks punten waarbij het eerste team dat 7 punten scoort met minimaal twee punten verschil, de tiebreak en daarmee ook de set wint.
 • Bij het serveren moet de bal eerst stuiteren in het servicevak diagonaal tegenover de serveerder. De bal mag niet tegen de wand worden geslagen voordat deze het veld van de tegenstander bereikt.
 • Als de bal het net raakt tijdens een service en daarna in het vak van de tegenstander landt, wordt dit beschouwd als een “let” en moet de serve opnieuw gedaan worden.
 • Je moet de bal eerst tegen de grond slaan voordat de wand geraakt mag worden.

 

Wanneer verlies je het punt bij padel?

Het is belangrijk om te weten wat de regels zijn voor het verliezen van een punt tijdens padel. Onderstaande situaties resulteren in een verloren punt:

 • Je laat de padelbal twee keer stuiteren op de grond en slaat dan terug
 • Je slaat de bal in het net
 • Je raakt de tegenstander met de bal tijdens een rally
 • Je slaat de bal tegen de wand zonder het veld eerst te raken
 • Je serveert de bal twee keer achter elkaar verkeerd
 • Je slaat de bal uit het speelveld zonder eerst het veld van de tegenstander te raken

 

Wat zijn de service regels in padel?

Tijdens een service in padel zijn er enkele belangrijke regels waar spelers zich aan moeten houden. Om te beginnen moet de serveerder achter de servicelijn staan en de bal onderhands slaan. Het is niet toegestaan om de bal bovenhands te serveren.

Vervolgens moet de bal eerst stuiteren in het servicevak dat diagonaal tegenover de serveerder ligt. Dit servicevak is te herkennen aan de lijnen die op de baan zijn gemarkeerd. Nadat de bal is geserveerd en over het net is gegaan, mag de ontvanger de bal terug slaan.

Als de serveerder de bal tegen het net slaat en de bal in het verkeerde servicevak landt, wordt dit beschouwd als een fout en moet de serveerder opnieuw serveren. Als de bal buiten de baan landt, wordt dit ook als een fout beschouwd en moet de serveerder de bal opnieuw slaan.

Wanneer de serveerder de bal in het servicevak slaat en de bal raakt na de stuit het hek (niet het glas) dan is de service ook niet goed.

Als de serveerder de bal correct slaat en deze in het juiste servicevak landt, kan het spel beginnen en moet de rally doorgaan totdat een punt wordt gescoord of de bal uit gaat.

 

Padelbaan meisje met een padel racket

 

Wat zijn de regels voor de wanden bij padel?

Bij padel kan je de wanden gebruiken om de bal terug te spelen, maar er zijn enkele regels waar je, je aan moet houden.

Het is toegestaan om de bal tegen de wanden te slaan, maar alleen nadat de bal eerst op de grond heeft gestuiterd.

Een speler mag de bal niet direct tegen de wanden slaan zonder dat deze eerst op de grond heeft gestuiterd. Als een speler de bal direct tegen de wanden slaat, zonder dat de bal eerst op de grond heeft gestuiterd, wordt dit beschouwd als een fout en verliest de speler het punt.

Bij het serveren mag de bal ook niet tegen de wanden worden geslagen voordat deze het veld van de tegenstander bereikt.

Als je de bal tegen de wanden slaat voordat deze het veld van de tegenstander raakt, wordt dit beschouwd als een fout en wordt de service overgedaan.

Als de bal de wand raakt tijdens een rally, kan de tegenstander de bal terugspelen. De bal mag echter niet meer dan één keer tegen de wanden worden gespeeld voordat deze weer in het veld terugkeert. Als de bal twee keer tegen de wanden wordt gespeeld voordat deze terugkomt in het veld, is dit een fout en verliest de speler het punt.

Het gebruik van de wanden is een belangrijk onderdeel van padel, en dit maakt padel ook zo een unieke racketsport.

 

Puntentelling padel – zo werkt het:

Het puntensysteem bij padel is vergelijkbaar met dat van tennis. Het doel van het spel is om punten te scoren door de bal in het speelveld van de tegenstander te slaan en ervoor te zorgen dat de tegenstander de bal niet terug kan spelen.

Het puntensysteem van padel bestaat uit: “love” (0 punten), “15” (1 punt), “30” (2 punten), “40” (3 punten), en “game” (4 punten of meer). Als beide spelers 40 punten hebben, wordt dit “deuce” genoemd. Vanaf daar moet een speler twee punten achter elkaar scoren om het spel te winnen.

Een wedstrijd wordt gespeeld om twee gewonnen sets. Elke set gaat tot zes games, en als er een gelijke stand is bij zes spellen, wordt er een tiebreak gespeeld. Een game kan ook worden beslist middels het Golden Point, hieronder meer over het golden point bij padel:

 

Wat is een golden point bij padel?

Bij padel kan er gebruik worden gemaakt van de “gold point” regel om een gelijke stand van 40-40 in een game te beslissen. Deze regel wordt vaak gebruikt in professionele padel wedstrijden en toernooien. Bij de golden point regel is het volgende punt beslissend als de score in de game 40-40 of wel deuce is. Het team dat dit punt wint, wint ook de game.

Voordat je begint aan een potje padel spreek je met je tegenstander af welke regel je gaat gebruiken. De golden point regel of de regel waarbij je een game met twee punten verschil moet winnen.

 

Regels over het padel net

Het net op een padelbaan heeft een hoogte van 88 centimeter in het midden en 92 centimeter aan de zijkanten. Dit betekent dat het net lager is dan het net op een tennisbaan.

Er zijn ook enkele regels omtrent het net in padel. Tijdens padel is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als de bal het net raakt. Als de servicebal het net raakt en vervolgens in het vak van de tegenstander landt, dan moet de serve overgedaan worden, dit wordt een “let” genoemd.

Als de bal tijdens een rally het net raakt, dan mag de bal nog steeds worden gespeeld, zolang deze na het raken van het net maar het speelveld van de tegenstander raakt.

 

Hoe werkt een Tie break bij padel?

Een Tie break is een manier om een gelijkspel te beslissen in padel wanneer beide teams een gelijke score van 6-6 in games hebben bereikt. Het doel van de Tie break is om een winnaar te bepalen door middel van een korte reeks punten.

Bij een Tie break spelen de teams om de beurt een service. Het eerste team dat zeven punten scoort met een verschil van minimaal twee punten, wint de Tie break en daarmee ook de set.

Als de score 6-6 is tijdens het spelen van de Tiebreak, gaat het spel door totdat één van de teams twee punten meer heeft dan de tegenstander.

 

Wat gebeurt er als je de tegenstander raakt tijdens een rally?

Als een speler tijdens een rally in padel de tegenstander raakt met de bal, dan verliest de speler het punt. Dit geldt ongeacht of de speler de tegenstander opzettelijk of per ongeluk heeft geraakt. Het is belangrijk om te voorkomen dat spelers de tegenstander raken met de bal, omdat dit gevaarlijk kan zijn en tot blessures kan leiden.

 

Conclusie:

In dit artikel hebben we de belangrijkste spelregels van padel uitgelegd, van de basisprincipes tot de meer specifieke regels.

Padel is een unieke racketsport die veel overeenkomsten heeft met tennis, maar ook enkele cruciale verschillen kent, zoals het gebruik van de wanden. Het begrijpen van deze spelregels is essentieel om optimaal van padel te kunnen genieten en je spel te verbeteren.

Trek je sportschoenen aan, pak je padelracket en daag je vrienden uit voor een spannend potje padel, terwijl je deze regels in het achterhoofd houdt.

En vergeet niet, padel is niet alleen een uitdagende en competitieve sport, maar ook een geweldige manier om fit te blijven en plezier te hebben met vrienden en familie.

Nu je de basisregels van padel onder de knie hebt, is het tijd om je vaardigheden verder te ontwikkelen en het spel op een hoger niveau te brengen. Veel succes en vooral veel plezier op de padelbaan!

Over ons featured image foto voor de sitebar

Welkom bij BesteRackets.nl! Hier ben je aan het juiste adres voor alles wat met racketsporten te maken heeft. Of je nu op zoek bent naar het perfecte racket, de beste uitrusting of handige tips wilt voor je spel, wij hebben alle informatie die je nodig hebt.

Duik in onze uitgebreide blogs en gidsen en til jouw racketsportervaring naar een hoger niveau. Maak van jouw spel een unieke ervaring met BesteRackets.nl! Lees meer over ons.

SportSport